Whiskyreizen

Als je eenmaal met het whiskyvirus bent besmet dan komt ook snel al het verlangen om een echte distilleerderij te bezoeken. Wat is er nu mooier dan echt te zien hoe en waar dat vloeibare “goud” gemaakt wordt.

Samen met onze World Of Whisky Travel Expert Teun van Wel van The Travel Club hebben we een aantal mooie speciale reizen voor je samengesteld. Hieronder de 3 daagse reis naar de belangrijkste whiskyproducerende regio in Schotland: Speyside.

3 DAAGSE SCHOTSE ONTDEKKINGREIS: SPEYSIDE
World Of Whiskyreizen Schotland

Vanaf € 599- per persoon, inclusief distilleerderij bezoeken

Op whiskyreis naar Schotland, de droom van iedere whiskyliefhebber. Uw favoriete distilleerderijen bezoeken en genieten van het prachtige land. Speyside is een erg mooi glooiend gebied. Als u er rond rijd is het niet heel moeilijk voor te stellen dat hier van oudsher al veel distilleerderijen lage. Alle grondstoffen zijn volop aanwezig. Er is genoeg graan en veel geschikte waterbronnen. In het glooiende landschap konden de destijds illegale distilleerderijen bovendien goed verstopt worden en zag men de belasting ambtenaren van ver aankomen. Uiteraard is het tegenwoordig allemaal legaal distilleren en zijn de distilleerderijen ook wat groter. Nergens vind u zo veel whisky distilleerderijen op een klein gebied als in Speyside. Bijna de helft van alle distilleerderijen in Schotland liggen in Speyside. Als u hier rond rijd ziet u letterlijk elke paar minuten weer een distilleerderij liggen. U ontdekt alle facetten van het maken van whisky tijdens bezoeken aan The Macallan, Glenfiddich en The Balvenie. En u zult genieten van het prachtige glooiende landschap in Speyside. Deze reis is met huurauto. De distilleerderijen liggen allen niet ver weg van uw overnachtingsadres. Een lokale taxi is niet duur. Het alternatief is om voor de Bob sample flesjes mee te nemen, zodat hij of zij later op het gemak kan proeven. U ontvangt bij uw reisbescheiden een routebeschrijving. Uw verblijft in sfeervolle accommodaties, in een 2-persoonskamer. Een 1-persoonskamer is mogelijk tegen toeslag, Een echt Schots ontbijt elke ochtend is inbegrepen.

Programma in het kort

Dag 1

Vanochtend vertrekt u op tijd per vliegtuig naar Schotland te stappen. Afhankelijk van datum en beschikbaarheid zal het en vlucht naar Aberdeen zijn of Inverness. Daar aangekomen haalt u uw huurauto op en rijd u naar Craigellachie in het hartje van de Speyside. In de middag brengt u een bezoek aan de eerste distilleerderij van deze reis: Macallan distilleerderij. Als u van een goede wandeling houd is het zelfs te lopen vanuit uw accommodatie. Maar met een kort taxi ritje bent u er rook. The Macallan distilleerderij beschikt over een prachtig bezoekerscentrum. De pillars tour is hier voor u geboekt. In 1,5 tot 2 uur wordt u door de distilleerderij geleid en krijgt u 4 expressies te proeven. Breng ’s avonds een bezoek aan de mooie whisky bar in the Highlander Inn en die van het Craigellachie hotel aan de overkant. Of ga naar de Fiddichside Inn, naar verluid de kleinste pub van Schotland.

Dag 2

Na een uitstekend Schots ontbijt gaat u op pad naar uw distilleerderij van vandaag: The Balvenie distilleerderij. Deze wordt door liefhebbers wereldwijd vaak geroemd als een van de allerbeste distilleerderijen om te bezoeken. En dat klopt! U zult hier de rest van de middag zoet zijn. Een tour duurt makkelijk 3 uur. U gaat in kleine groepjes van maximaal 6 personen door de distilleerderij heen. The Balvenie beschikt als een van de weinige distilleerderijen in Schotland nog over een eigen malting floor. Er is maar weinig veranderd sinds de eerste distillatie in 1893 en de buitengewone kwaliteit van The Balvenie Single Malt Scotch Whisky is te danken aan het feit dat de distilleerderij een hoog niveau van ambachtelijk vakmanschap vasthoudt en koestert, iets wat veel andere producenten van malt whisky niet meer doen.

Heel bijzonder is dat The Balvenie nog altijd haar eigen gerst verbouwt, nog altijd mout op haar eigen traditionele moutvloer en nog altijd een team van kuipers in dienst heeft om voor alle vaten te zorgen, evenals een kopersmid die de stills onderhoudt. Uiteraard wordt na afloop van de tour ook het eindproduct aan en kwaliteitscontrole onderworpen. Glenfiddich ligt aan de rand van het dorpje Dufftown (“the whisky capital of the world”). Midden in Dufftown, tegenover de kloktoren ligt The Whiskyshop Dufftown. Een heerlijke winkel met zeer vakkundige medewerkers. Mocht u nog tijd hebben dan zou u ook kunnen overwegen een bezoek te brengen aan de Speyside Cooperage. Het is fascinerend om de mannen aan het werk te zien met de vaten. U leert er veel over het hout en de vaten. In de avond kunt u weer verder gaan waar u gisteren geëindigd bent. Of breng een bezoek aan Aberlour en ga culinair genieten bij het Dowans hotel (ook met een mooie whiksybar overigens).

Dag 3

Tijd om de mooie Speyside weer te verlaten. Maar niet voordat u nog een distilleerderij bezoekt. En niet bepaald de minste: The Glenfiddich. Een merk wat vrijwel iedereen kent. Het is niet voor niets ’s werelds best verkopende single malt. Het was ook een van de eerste distilleerderijen die zijn product als single malt promootte. En de eerste distilleerderij welke rondleidingen aanbood. Hier wacht u de Glenfiddich Solera: deconstucted tour. In zo’n 2,5 uur krijgt u een uitgebreide rondleiding door de distilleerderij en gaat u proberen zelf de Glenfiddich 15 jaar oud samen te stellen uit de beschikbare samples. U zult dan het vakmanschap van een master blender ontdekken. Na de tour kunt nog een goede lunch nuttigen in de lunchroom bij de distilleerderij. Het is vervolgens nog een goed uur rijden naar de luchthaven alwaar u uw auto weer inlevert en de vlucht terug naar huis neemt.

De Speyside ontdekkingsreis zit er op, het nagenieten kan beginnen! Deze reis is naar wens uit te breiden met een langer verblijf in Speyside of the Highlands of een ander deel van Schotland. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan Edinburgh, Islay of Orkney.