Whiskyreizen

Als je eenmaal met het whiskyvirus bent besmet dan komt ook snel al het verlangen om een echte distilleerderij te bezoeken. Wat is er nu mooier dan echt te zien hoe en waar dat vloeibare “goud” gemaakt wordt.

Samen met onze World Of Whisky Travel Expert Teun van Wel van The Travel Club hebben we een aantal mooie speciale reizen voor je samengesteld. Hieronder de 8 daagse reis naar de belangrijkste whiskyproducerende regio’s in Schotland: Islands (Orkney),Speyside en Highlands

8 DAAGSE SCHOTSE ONTDEKKINGREIS: ORKNEY, SPEYSIDE & HIGHLANDS
8 daagse World Of Whiskyreis

Vanaf € 1,195- per persoon, inclusief distilleerderij bezoeken

Op whiskyreis naar Schotland, de droom van iedere whiskyliefhebber. Uw favoriete distilleerderijen bezoeken en genieten van het prachtige land. Tijdens deze 8-daagse reis ontdekt u zowel de ruige Highlands als het prachtige Speyside. Bovendien gaat u ook naar de Orkney eilanden, een uniek stukje Schotland. Hier heeft de Scandinavische cultuur duidelijk grote invloed gehad. Onderweg zult u talloze distilleerderijen tegenkomen. En uiteraard gaat u er een aantal bezoeken, zodat u alle facetten van het whisky stoken van dichtbij mee maakt. Mocht u een langer verblijf in Schotland wensen dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Deze reis is met huurauto. De distilleerderijen liggen allen niet ver weg van uw overnachtingsadres. Een lokale taxi is niet duur. Het alternatief is om voor de Bob sample flesjes mee te nemen, zodat hij of zij later op het gemak kan proeven. U ontvangt bij uw reisbescheiden een routebeschrijving.

Uw verblijft in sfeervolle accommodaties, in een 2-persoonskamer. Een 1-persoonskamer is mogelijk tegen toeslag, Een echt Schots ontbijt elke ochtend is inbegrepen.

Programma in het kort

Dag 1
Vanochtend vertrekt u op tijd per vliegtuig naar Inverness te stappen. Daar aangekomen haalt u uw huurauto op en rijd u naar het noorden van Schotland. U zult overnachten in Thurso of omgeving, niet ver vanwaar de volgende ochtend vroeg de ferry naar Orkney vertrekt. U kunt nog een bezoek brengen aan het meest noordoostelijk puntje op het vasteland, bij John O’Groats. Of u maakt vanaf de luchthaven een mooie tour door de ruige noordwestelijke Highlands. Reken dan op een rit van 5 tot 6 uur. Maar het is de moeite waard!

Dag 2
Vandaag is het vroeg op voor de ferry naar Stromness. Aan boord kunt u ontbijten en rustig wakker worden. In ca. 2 uur en 15 minuten varen bent u bij Stromness op Orkney. U kunt direct al gaan genieten van de vele bezienswaardigheden die Orkney rijk is.
In de middag bezoekt u Highland Park distilleerderij, waar een uitgebreide tour voor u is gereserveerd.
U overnacht vannacht en morgen in Kirkwall.

Dag 3
Vandaag een hele dag ter vrije besteding om Orkney te ontdekken. Bezoek zeker de Ring of Brodgar, een grote stone circle. Ook de kliffen zijn indrukwekkend. Of de oude nederzetting bij Skara Brae. Of wellicht gaat uw voorkeur uit naar de Itailan Chapel, gebouwd door Italiaanse krijgsgevangen tijdens de tweede wereldoorlog. Een ovrzicht van al het moois Orkney te bieden heeft vind u hier: http://visitorkney.com/

Dag 4
Het is vandaag weer vroeg op om de eerste ferry vanuit st. Margarets Hope te halen. U zult dan rond 09.30 aankomen bij John O’Groats. Het is dan nog zo’n 4 uurtjes rijden naar Craigellachie. Onderweg kunt u nog een bezoekje brengen aan Dornoch Castle met de befaamde whiskybar (en distilleerderij). Of bijvoorbeeld Cawdor castle en het in de buurt gelegen Culloden battlefield (een belangrijke veldslag in de Schotse geschiedenis) bezoeken. Wellicht gaat u liever even uitwaaien op het strand bij Findhorn of de bewoonde wereld opzoeken in Inverness of Elgin.
U overnacht de komende 3 nachten in Craigellachie, in het hartje van Speyside.

Dag 5
U begint de dag goed vandaag met een bezoek aan de Macallan distilleerderij. Als u van een goede wandeling houd is het zelfs te lopen vanuit uw accommodatie. Maar met een kort taxi ritje bent u er ook. Macallan distilleerderij beschikt over een prachtig bezoekerscentrum. De pillars tour is hier voor u geboekt. In 1,5 tot 2 uur wordt u door de distilleerderij geleid en krijgt u 4 expressies te proeven.

In de middag heeft u de gelegenheid om Speyside nog wat te verkennen. Rijdend door het mooie glooiend landschap zult u talloze distilleerderijen tegenkomen. Bijna de helft van alle actieve distilleerderijen in Schotland ligt in Speyside. Ook zijn er bijvoorbeeld diverse kastelen te bezoeken.

Breng ’s avonds een bezoek aan de mooie whisky bar in the Highlander Inn en die van het Craigellachie hotel aan de overkant. Of ga naar de Fiddichside Inn, naar verluid de kleinste pub van Schotland.

Dag 6
Na een uitstekend Schots ontbijt gaat u op pad naar de eerste distilleerderij van vandaag: de Glenfiddich distilleerderij. Hier wacht u de Glenfiddich Solera: deconstucted tour. In zo’n 2,5 uur krijgt u een uitgebreide rondleiding door de distilleerderij en gaat u proberen zelf de Glenfiddich 15 jaar oud samen te stellen uit de beschikbare samples. U zult dan het vakmanschap van een master blender ontdekken.

Bij de distilleerderij zit een uitstekende lunchroom. Erg handig, want dan kunt u goed voorbereid naar uw tweede distilleerderij van vandaag: The Balvenie.
The Balvenie distilleerderij is door liefhebbers wereldwijd vaak geroemd als een van de allerbeste distilleerderijen om te bezoeken. En dat klopt! U zult hier de rest van de middag zoet zijn. Een tour duurt makkelijk 3 uur. U gaat in kleine groepjes van maximaal 6 personen door de distilleerderij heen. The Balvenie beschikt als een van de weinige distilleerderijen in Schotland nog over een eigen malting floor. Er is maar weinig veranderd sinds de eerste distillatie in 1893 en de buitengewone kwaliteit van The Balvenie Single Malt Scotch Whisky is te danken aan het feit dat de distilleerderij een hoog niveau van ambachtelijk vakmanschap vasthoudt en koestert, iets wat veel andere producenten van malt whisky niet meer doen.

Heel bijzonder is dat The Balvenie nog altijd haar eigen gerst verbouwt, nog altijd mout op haar eigen traditionele moutvloer en nog altijd een team van kuipers in dienst heeft om voor alle vaten te zorgen, evenals een kopersmid die de stills onderhoudt. Uiteraard wordt na afloop van de tour ook het eindproduct aan en kwaliteitscontrole onderworpen.

Glenfiddich ligt aan de rand van het dorpje Dufftown (“the whisky capital of the world”). Midden in Dufftown, tegenover de kloktoren ligt The Whiskyshop Dufftown. Een heerlijke winkel met zeer vakkundige medewerkers.

In de avond kunt u weer verder gaan waar u gisteren geëindigd bent. Of breng een bezoek aan Aberlour en ga culinair genieten bij het Dowans hotel (ook met een mooie whiksybar overigens).

Dag 7
Tijd om de mooie Speyside weer te verlaten. U kunt in de ochtend nog een bezoek brengen aan de Speyside Cooperage waar u gisteren al aan voorbij bent gereden. Het is fascinerend om de mannen aan het werk te zien met de vaten. U leert er veel over het hout en de vaten.
Vervolgens rijd u naar Crieff. U krijgt een routebeschrijving mee die door een van de mooiste delen van de Schotse Highlands zal voeren. U zult de nodige foto-stops gaan maken onderweg. Houd u rekening met ene reistijd van ca 4 tot 5 uur vandaag.
U verblijft vanavond in een uiterst gastvrije Bed & Breakfast in Crieff

Dag 8
Vandaag alweer de laatste dag van deze whisky ontdekkingsreis. En wat voor dag, vanochtend bezoekt u de Famous Grouse Experience bij de Glenturret distilleerderij, Schotlands oudste nog werkende distilleerderij. The Famous Grouse is de nummer 1 premium blend van Nederland en al 30 jaar lang de onbetwiste nummer 1 in Schotland zelf. The Famous Grouse experience is recentelijk nog verkozen tot Whisky Visitor Attraction of the year.
Hier is voor u gereserveerd de Private Warehouse experience. In zo’n 1,5 uur krijgt u een rondleiding door deze prachtige distilleerderij en krijgt in een mooie ruimte in de warehouses een proeverij van 4 expressies van Glenturret. Een mooie afsluiting van u whisky ontdekkingsreis!

Vanaf de distilleerderij is het nog een goed uur rijden naar de luchthaven van Edinburgh. Daar moet u zo rond 14.00 uur weer de auto inleveren. Om vier uur vertrekt het vliegtuig weer terug naar huis en kan het nagenieten gaan beginnen!