Whiskyreizen

Als je eenmaal met het whiskyvirus bent besmet dan komt ook snel al het verlangen om een echte distilleerderij te bezoeken. Wat is er nu mooier dan echt te zien hoe en waar dat vloeibare “goud” gemaakt wordt.

Samen met onze World Of Whisky Travel Expert Teun van Wel van The Travel Club hebben we een aantal mooie speciale reizen voor je samengesteld. Hieronder de 3 daagse reis naar twee van de belangrijkste whiskyproducerende regio’s in Schotland: Highlands & Speyside.

4 DAAGSE SCHOTSE ONTDEKKINGREIS: HIGHLANDS & SPEYSIDE
World Of Whiskyreizen Schotland

Vanaf € 650- per persoon, inclusief distilleerderij bezoeken

Een prachtige whisky ontdekkingsreis door de Highlands en Speyside. U ontdekt alle facetten van het maken van whisky tijdens bezoeken aan The Macallan, Glenfiddich, The Balvenie en The Famous Grouse Experience.

Deze reis is inclusief vlucht, huurauto, routebeschrijving, verblijf en bezoeken aan de distilleerderijen.

Het programma kan naar wens worden aangepast of verlengd.

Uw verblijft in sfeervolle accommodaties, in een 2-persoonskamer. Een 1-persoonskamer is mogelijk tegen toeslag, Een echt Schots ontbijt elke ochtend is inbegrepen.

Programma in het kort

Dag 1
Vanochtend vertrekt u op tijd per vliegtuig naar Edinburgh te stappen. Daar aangekomen haalt u uw huurauto op en rijd u naar Craigellachie in het hartje van de Speyside. In de middag brengt u een bezoek aan de eerste distilleerderij van deze reis: The Macallan distilleerderij. Als u van een goede wandeling houd is het zelfs te lopen vanuit uw accommodatie. Maar met een kort taxi ritje bent u e rook. Macallan distilleerderij beschikt over een prachtig bezoekerscentrum.
De pillars tour is hier voor u geboekt. In 1,5 tot 2 uur wordt u door de distilleerderij geleid en krijgt u 4 expressies te proeven.

Breng ’s avonds een bezoek aan de mooie whisky bar in the Highlander Inn en die van het Craigellachie hotel aan de overkant. Of ga naar de Fiddichside Inn, naar verluid de kleinste pub van Schotland.

Dag 2
Na een uitstekend Schots ontbijt gaat u op pad naar de eerste distilleerderij van vandaag: The Glenfiddich. Hier wacht u de Glenfiddich Solera: deconstucted tour. In zo’n 2,5 uur krijgt u een uitgebreide rondleiding door de distilleerderij en gaat u proberen zelf de Glenfiddich 15 jaar oud samen te stellen uit de beschikbare samples. U zult dan het vakmanschap van een master blender ontdekken.

Bij de distilleerderij zit een uitstekende lunchroom. Erg handig, want dan kunt u goed voorbereid naar uw tweede distilleerderij van vandaag: The Balvenie.
The Balvenie distilleerderij is door liefhebbers wereldwijd vaak geroemd als een van de allerbeste distilleerderijen om te bezoeken. En dat klopt! U zult hier de rest van de middag zoet zijn. Een tour duurt makkelijk 3 uur. U gaat in kleine groepjes van maximaal 6 personen door de distilleerderij heen. The Balvenie beschikt als een van de weinige distilleerderijen in Schotland nog over een eigen malting floor. Er is maar weinig veranderd sinds de eerste distillatie in 1893 en de buitengewone kwaliteit van The Balvenie Single Malt Scotch Whisky is te danken aan het feit dat de distilleerderij een hoog niveau van ambachtelijk vakmanschap vasthoudt en koestert, iets wat veel andere producenten van malt whisky niet meer doen.

Heel bijzonder is dat The Balvenie nog altijd haar eigen gerst verbouwt, nog altijd mout op haar eigen traditionele moutvloer en nog altijd een team van kuipers in dienst heeft om voor alle vaten te zorgen, evenals een kopersmid die de stills onderhoudt. Uiteraard wordt na afloop van de tour ook het eindproduct aan en kwaliteitscontrole onderworpen.

Glenfiddich ligt aan de rand van het dorpje Dufftown (“the whisky capital of the world”). Midden in Dufftown, tegenover de kloktoren ligt The Whiskyshop Dufftown. Een heerlijke winkel met zeer vakkundige medewerkers.

In de avond kunt u weer verder gaan waar u gisteren geëindigd bent. Of breng een bezoek aan Aberlour en ga culinair genieten bij het Dowans hotel (ook met een mooie whiksybar overigens).

Dag 3
Tijd om de mooie Speyside weer te verlaten. U kunt in de ochtend nog een bezoek brengen aan de Speyside Cooperage waar u gisteren al aan voorbij bent gereden. Het is fascinerend om de mannen aan het werk te zien met de vaten. U leert er veel over het hout en de vaten.
Vervolgens rijd u naar Crieff. U krijgt een routebeschrijving mee die door een van de mooiste delen van de Schotse Highlands zal voeren. U zult de nodige foto-stops gaan maken onderweg. Houd u rekening met ene reistijd van ca 4 tot 5 uur vandaag.
U verblijft vanavond in een uiterst gastvrije Bed & Breakfast in Crieff

Dag 4
Vandaag alweer de laatste dag van deze whisky ontdekkingsreis. En wat voor dag, vanochtend bezoekt u de Famous Grouse Experience bij de Glenturret distilleerderij, Schotlands oudste nog werkende distilleerderij. The Famous Grouse is de nummer 1 premium blend van Nederland en al 30 jaar lang de onbetwiste nummer 1 in Schotland zelf. The Famous Grouse experience is recentelijk nog verkozen tot Whisky Visitor Attraction of the year.
Hier is voor u gereserveerd de Private Warehouse experience. In zo’n 1,5 uur krijgt u een rondleiding door deze prachtige distilleerderij en krijgt in een mooie ruimte in de warehouses een proeverij van 4 expressies van Glenturret. Een mooie afsluiting van u whisky ontdekkingsreis!

Vanaf de distilleerderij is het nog een goed uur rijden naar de luchthaven van Edinburgh. Daar moet u zo rond 14.00 uur weer de auto inleveren. Om vier uur vertrekt het vliegtuig weer terug naar huis en kan het nagenieten gaan beginnen!

Deze reis is naar wens uit te breiden met een langer verblijf in Speyside of the Highlands of een ander deel van Schotland. Zoals bijvoorbeeld een bezoek aan Edinburgh, Islay of Orkney.