Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

WHISKY MARMELADE PUDDING
Whisky & Food: whisky marmelade pudding

Bijpassende whisky:
Glenfiddich 15 years old

Glenfiddich 15 years old

Ingrediënten voor 6 personen

  • 80 gram zachte boter
  • 12 sneetjes wit brood , diagonal gesneden
  • 100 gram gele rozijnen
    (Je mag ook krentenbrood gebruiken ipv de witte en de rozijnen achterlaten)
  • 4 eetlepels sinaasappel marmalade
  • 1 glas Glenfiddich 15 years old Solera Reserve
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 20 cl liter melk
  • 10 cl slagroom
  • 4 eieren
  • 40 gram vanille suiker
  • 2 eetlepels rietsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.
Gebruik een kleine beetje van de boter om een cakevorm in te vetten,
Smeer alle diagonaal gesneden boterhammen in met boter & marmelade.
Leg de helft van de driehoekige ingesmeerde boterhammen (ingesmeerde kant boven) in de vorm. Strooi de helft van de rozijnen over de boterhammen heen. Herhaal met de overige boterhammen.

In een koekenpan de room en melk opwarmen en NIET LATEN KOKEN!
In een grote kom de eieren, kaneel, nootmuskaat en vanillesuiker opkloppen tot een luchtige massa.
De whisky mengen met de warme melk en daarna langzaam kloppend toevoegen aan het eieren mengsel.
Giet deze over de brood laagjes
De pudding 30 minuten laten trekken, daarna de rietsuiker er overeen strooien.
In 40-45 minuten de pudding afbakken tot zich een goudbruin korst vormt.
Serveer met een bolletje goed kwaliteit vanille ijs en een glas Glenfiddich 15 years old Solera Reserve.