Whisky & Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Stick Toffee Pudding
Whisky & Food: sticky toffee

Bijpassende whisky:
Bruichladdich The Classic Laddie

Bruichladdich The Classic Laddie

Ingrediënten voor 6 personen

Voor de pudding

  • 200 gram dadelpasta (te koop bij de meeste Turkse groenteboeren).
  • 100 ml water.
  • 1 glas Bruichladdich The Classic Laddie.
  • 1 Earl Grey theezakje.
  • 1 theelepel bakpoeder.
  • 100 gram zachte roomboter.
  • 175 gram tarwebloem.
  • 1 theelepel kaneelpoeder.
  • 1/2 theelepel gemberpoeder.
  • 200 gram bruine basterdsuiker.
  • 2 eieren.

 

Voor de saus

  • 50 gram suiker.

  • 75 gram bruine basterdsuiker.

  • 125 gram roomboter.

  • 250 ml slagroom.

Bereiding

Doe de dadelpasta samen met het water, de whisky en het theezakje in een kookpan en breng het geheel aan de kook. Haal daarna het theezakje eruit en zet het vuur uit en laat alles afkoelen.
Klop de overige ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde massa en spatel daarna de afgekoeld (niet koud) dadel pasta er doorheen.
verdeel het mengsel over 12 muffinvormen en bak het geheel 30 minuten af op 175°C.

Doe intussen alle ingrediënten voor de saus in een koekenpan.
Breng het aan de kook en blijf roeren tot het een mooie bruine kleur krijgt en zet het vuur daarna uit.

Verdeel d muffins over 6 borden en giet de warme caramelsaus eroverheen.

Nog lekkerder maken?
Rol een paar bolletjes vanille roomijs in kaneel en suiker en erbij serveren …

Natuurlijk met een mooi glas Bruichladdich The Classic Laddie daarnaast!