Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Scotch Eggs
Whisky & Food: Scotch eggs

Bijpassende whisky:
Glenfiddich 12 years old

Glenfiddich 12 years old

Ingrediënten voor 6 personen

Van oudsher worden de “Scotch Eggs” gemaakt van zuivere varkensgehakt, dit is de “Hielander” versie op basis van Rund en Kip/Kalkoen.

Voor vulling

  • 250 gram kip/ kalkoengehakt (poelier)

  • 250 gram vet rundergehakt

  • 2 eieren

  • 1 eetlepel Worcestershire saus

  • 1 theelepel mosterd

  • 1 theelepel ketchup

  • 2 eetlepels paneermeel

  • Zout en peper

  • 6 hard gekookte eieren

  • Bloem

 

Voor de panering

  • Bloem

  • 3 geklutste eieren

  • 200 gram havermout

  • 200 gram paneermeel

  • 1/2 theelepel gedroogde thijm

Bereiding

Alle ingrediënten voor de vulling heel goed mengen.

Verdeel dit mengsel in 6 bolletjes.

Wentel de hardgekookte eieren eventjes door de bloem heen.

Rol de gehaktballetjes met een deegroller plat tot 10 cm rondjes.

Leg hierop een gebloemd. Vouw het gehakt om het hele ei heen zodat het gehele ei omsloten is en niet meer zichtbaar. Het moet een luchtdichte bal zijn anders valt deze uit elkaar bij het frituren.

De volgende stap is het paneren.

Meng het paneermeel, de havermout en de thijm door elkaar.

Haal vervolgens de ballen eerste door de bloem dan door de geklutste eieren en dan door de paneermeel. Herhaal dit nog een keer.

Laat de ballen nu, voor minimaal 2 uur, rusten in de koelkast.

Om te bakken, de frituurpan op 185°C zetten en 3-4 minuten bakken tot ze mooi bruin zijn.

Serveren

Serveren met een frisse komkommer tomaten salade en een glas Glenfiddich 12 years old.