Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Rumbled Salmon
Whisky & Food: Zalm

Bijpassende whisky:
The famous Grouse Smoky Black

The Famous Grouse Smoky Black

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram koude, gekookte witte kool ( deze kan vervangen door zuurkool, ook lekker).

  • 500 gram koude, gestampte aardappels.

  • 1 fijngehakte ui.

  • 2 fijngesneden sjalotten.

  • 1 fijngehakte teen knoflook.

  • 100 gram krokant gebakken spekblokken.

  • 100 gram roomboter.

  • 1 ei.

  • Zout en peper.

  • 1 beker crème fraîche/zure room.

  • 2cl The Famous Grouse Smoky Black.

  • 8 plakken gerookte zalm.

Bereiding

Oven voorverwarmen op 190°C.

De crème fraîche met de whisky mengen en koel wegzetten.

Gaar de ui en knoflook zachtjes in boter in een pan.

Voeg de aardappel puree, de kool , de bosui en het spek toe.

Zout en peper naar smaak toevoegen.

Kneed alles, met het ei, goed samen tot een stevige deegbal.

Verdeel de deegbal in 8 kleinere balletjes en rol deze plat tot rondjes van 1.5 cm dik.

Plaats de rondjes op een ingevet bakblik en bak deze gedurende 12 minuten af.

Laat ze een beetje afkoelen alvorens op elk bord twee gebakken rondjes te plaatsen.

Leg op elke ronde een plak gerookte zalm en een lepel whisky-crème fraîche.

Het glas royaal bijschenken met The Famous Grouse Smoky Black en geniet van dit hele simpele, maar oh zo heerlijke gerecht.