Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Lamsschenkel met een bonen & lavendel stoofpot
Whisky & Food: lam schenkel

Bijpassende whisky:
The Macallan Amber

The Macallan Amber

Ingrediënten voor 4 personen

Voor bouillon

  • 4 lamsschenkels ( +/- 450 gram per stuk).
  • Olijfolie.
  • 1 glas donker bier.
  • 2 laurier bladen.
  • 1 ui in vieren verdeeld.
  • 1 winterpeen in vieren verdeeld.
  • 1 teentje knoflook.
  • 1 selderij stengel in vieren verdeeld.

 

Voor stoofpot

  • 500 gram gedroogde olifanten bonen (grote witte bonen) die daarna eerst een nacht geweekt hebben in water.

  • Olijfolie.

  • 2 gesnipperde rode uien.

  • 1 winterpeen in kleine dobbelsteentjes gesneden.

  • 2 stengels selderij in kleine dobbelsteentjes gesneden.

  • 3 teentjes knoflook.

  • 1 eetlepel tomatenpuree.

  • 4 hele lavendel bloemen.

  • 1 liter lamsbouillon.

  • 1 glas The Macallan Amber.

Bereiding lamsschenkels

Bak de lamschenkels eerst eventjes bruin in de olijfolie.

Leg ze daarna in een grote pan samen met de groenten & kruiden.

Pak een andere warme bakpan en doe het bier hierin.

Kook het bier in tot de helft.

Giet het ingekookte bier samen met 1.5 liter koud water over de schenkels.

Breng het geheel aan de kook en zet daarna de vlam laag en laat het 1.5 uur koken.

Haal de gare lamsschenkels uit de bouillon en zet ze apart.

Giet de bouillon door een vergiet en bewaar het om later te gebruiken.

Bereiding stoofpot

Spoel de bonen af met koud water en giet ze af.

Bak de groenten, kruiden en knoflook eventjes in de olijfolie.

Voeg de geweekte bonen toe samen met de tomaten puree en warm het geheel eventjes door.

Schenk de eerder gemaakte lamsbouillon erbij en breng het geheel aan de kook.

Zet het gas laag en laat het 1.5 uur sudderen.

Voeg één lavendel bloem nu toe aan de stoofpot (als je het te vroeg doet of meerdere dan wordt de smaak te sterk) en laat het geheel nog ongeveer 30 minuten doorsudderen tot de bonen zacht zijn.

Laat alles in dezelfde pan afkoelen.

Serveren

De lamsschenkels even insmeren met een beetje boter en in in een voorverwarmde oven (225°C) lekker bruin bakken, intussen de stoofpot zachtjes opwarmen en net voor opdienen een glas The Macallan Amber er doorheen roeren.

Doe op elke bord een flink schep stoofpot, leg daarop 1 lamsschenkel en versier het geheel met een lavendel bloem.

Dit gerecht is heerlijk met simpele in de schil gekookte aardappels of met warm stokbrood.

Een lekker glas The Macallan Amber erbij en genieten maar.