Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Koude Surf & Turf
Whisky & Food: koude surf & turf

Bijpassende whisky:
Tullamore D.E.W.

Tullamore DEW

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram kalfshaas of kalfsoester
  • 200 gram gekookt rivierkreeft vlees
  • 1 tak verse dragon
  • 1 eetlepel uitgeperste kappertjes
  • 1 fijn gehakte rode ui
  • Een kleine tomaat in zeer kleine dobbelstenen gesneden
  • 1 krop sla
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 2 cl Tullamore D.E.W.
  • Zout & peper

Bereiding

Snijd het kalfsvlees eerst in kleine blokjes. Maal het daarna, samen met 4-5 dragon blaadjes , in een keukenmachine fijn.

Voeg de ui, tomaat, kappertjes en de helft van de rivierkreeften toe.

Meng, in een aparte kom, de mayonaise, creme fraiche, whisky, mosterd en 6 fijngehakte dragon blaadjes tot een mooie gladde saus.

De helft van deze saus voeg je toe aan het kalfsvlees waarna je met een spatel alles goed mengt.

Op smaak brengen met zout en peper.

Met of zonder het gebruik van een vorm verdeel je het kalfs mengsel in 4 porties.

Plaats een vormpje op een bedje van sla. Druppel wat van de resterende saus er omheen samen met een paar van de rivierkreeftstaartjes.

Serveer met wat geroosterde donkerbruin brood.

Daarbij een goed glas Tullamore D.E.W. en geniet.