Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Hazenrug met rozijnen
Whisky & Food: Hazenrug & Rozijnen

Bijpassende whisky:
The Balvenie 15 years old Single Barrel Sherry Cask

The Balvenie 15 years old Single Barrel Sherry Cask

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 hazenrug van 350-455 gram p.p. ( vraag u poelier om de filets van de rug af te halen maar neem wel het overgebleven karkas mee naar huis (BELANGRIJK).

  • 1 eetlepel grove mosterd.

  • 1 eetlepel Honing.

  • 2 takken verse thijm.

  • 4 plakken ontbijtspek.

  • 50 gram rozijnen gemarineerd in 4 cl The Balvenie 15 years old Single Barrel Sherry Cask (2 uurtjes minimaal, beter de avond ervoor al doen).

  • 1 goudreinette appel waarvan het klokhuis is verwijderd en daarna in 4 plakken is gesneden en ingesmeerd is met een beetje olijfolie.

  • 250 ml liter troebel appelsap.

  • 25 gram ijskoude boter.

  • Zout en peper.

Bereiding

Oven aanzetten op 220°C.

De honing en mosterd mengen en met de helft van de mengsel de 2 rugfilets goed insmeren

Leg op beide kanten van de ruggengraat 1 tak thijm en leg daarop weer je ingesmeerde hazenrugfilet .

Met gebruik van het spek de filets vastmaken aan het karkas door het er gewoon omheen te winden.

Doe de opgebonden haas en de appelplakken in een braadslee in de voorverwarmde oven en in 15 minuten rose laten braden.

Haas en appel eruit halen, in aluminum folie wikkelen en warm wegzetten om te rusten.

De appelsap in de braadslee gieten , op de vuur zetten en aan de kook brengen, (om alle vlees sappen op te lossen) over gieten in een koekenpan en tot de helft inkoken.

De ijskoude boter in kleine stukken snijden en met behulp van een garde bij de appelsap mengsel inkloppen.

Voeg de restant van de honing- mosterd mix roerend toe.

Zout en peper naar smaak toevoegen.

Als laatste de gewelde rozijnen gewoon in de saus op laten warmen.

Serveren

Haal de haas uit de folie en haal de filets van de rug af met een scherp mes.  Snij elke filet in vier schuine plakjes en leg deze terug op de rug. Lepel er daarna een beetje van de saus eroverheen en er omheen. De appelplakken ernaast leggen …. je heb nu een culinaire hoogstandje dat iedereen kan maken.

Schenk hierbij een glas The Balvenie 15 years old Single Barrel Sherry Cask ernaast ” A Meal fit for a King”