Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Eendenborst met cranberry saus en kastanje puree
Whisky & Food: eend en cranberry saus

Bijpassende whisky:
Monkey Shoulder

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eendenborsten.
  • Zout & peper.

 

Voor de saus

  • 250 gram verse cranberries.
  • 20 ml rode wijn.
  • 200 gram suiker.
  • 2 kruidnagels.
  • 1 glas rode port.
  • 1 glas Monkey shoulder.
  • 100 gram ijskoude boter in kleine dobbelsteentjes.

 

Voor de puree

  • 1 klein blikje kastanjes.
  • 250 gram aardappelpuree.
  • Klontje boter.

Bereiding

Eerst de cranberries klaar maken, heel makkelijk…

Breng de wijn, suiker & kruidnagels aan de kook.
Laat het geheel even 2 minuten doorkoken.

Voeg de verse cranberries toe en LUISTER. Het is net popcorn, als het niet meer “popt” zet je de vlam uit en laat het geheel afkoelen.

Maal nu de kastanjes in de keukenmachine fijn.
Meng daarna de aardappelpuree, de kastanjepuree en een klontje boter door elkaar.
Zet het resultaat warm apart.

In een bakpan wat olijfolie goed heet maken,
De eendenborsten erin leggen op de vlees kant. Wat zout en peper erbij en dan de borsten dichtschroeien.
De eendenborsten omdraaien en op het vet leggen. Bak de borsten 4-5 minuten.
Haal daarna de pan van het vuur. Leg de eendenborsten op een bord om ze even te laten rusten en bedek deze met folie.

De bakpan afblussen met de Monkey Shoulder (even “de vlam in de pan”).
Voeg de port toe en laat het geheel inkoken tot de helft. Klop daarna met een garde de ijskoude boter erdoor.
Zout en peper naar smaak toevoegen

Per borst 1 volle eetlepel cranberry compote toevoegen.

Serveren

Met de hulp van twee eetlepels een “quennelle” draaien.
Of als dat makkelijker is, met een spuitzak een rosette spuiten op een mooi bord

De eendenborst in schuine plakjes snijden en tegen de Quenelle/rosette aanleggen.

Een flinke lepel saus ernaast en met een mooi plukje verse kruiden garneren.

Neem een goed glas Monkey Shoulder erbij en u heeft een ware smaak explosie….SLAINTE