Whisky en Food Pairing

Het combineren van whisky en food is een mooie toevoeging aan het genieten van whisky. Het is niet eenvoudig maar zeker de moeite waard.

In Nederland hebben we gerenomeerd whiskykok Wullie MacMorland gevraagd om voor jullie een aantal gerechten te zoeken bij onze whisky’s. Geniet ervan en we zouden het leuk vinden om foto’s van jullie kookkunsten terug te zien op onze Facebook pagina.

Bonbon van Gerookte zalm gevuld met gerookte makreel, gerookte forel & garnalen.
Whisky & Food: zalm bonbons

Bijpassende whisky:
Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley Heavily Peated

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 grote plakken gerookte zalm
  • 100 gram gerookte makreel filet
  • 100 gram gerookte forel filet
  • 100 gram Hollandse garnalen
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels zure room
  • Sap van een halve limoen
  • 1/4 bosje waterkers Zout & Peper
  • 4 cl Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley Olijfolie

 

Extra benodigdheden

  • 4 kleine koffie kopjes

Bereiding

Ontdoe de forel- en makreelfilets eventueel van het vel en prak het geheel fijn met een vork.

Pureer apart de helft van de waterkers, de limoensap en de 4 cl whisky samen in een keuken machine.

Roer de mayonaise en de zure room erdoor en breng op smaak met zout & peper.

Voeg de helft van deze dressing toe aan de fijngeprakte gerookte vis om een zachte puree te maken en voeg daarna de garnalen toe.

Smeer de koffie kopjes in met olijfolie en leg er een plak zalm in.
Laat de zalm over de rand van het kopje hangen.

Doe daarna de vis puree in de kopjes bovenop de zalm.

Vouw dan de zalm dicht zodat je de vorm van een bonbon krijgt

Door de olijfolie kunnen de bonbons makkelijk uit de kopjes gehaald worden.

Leg de bonbons op een bord en bedek het geheel met plastic keukenfolie.

Je kunt dit gerecht een dag van tevoren maken.

Serveren

Verdeel het restant van de dressing over 4 grote borden en maak er een mooie “veeg” mee.
Leg wat waterkers op elk bord en leg de visbonbon hier bovenop.
Eventueel serveren met warme bruine toast. Schenk een glas Bruichladdich Port Charlotte Scottish Barley erbij……puuuuuur genieten!